Proč zkušený vinohradník doporučuje používat biostimulant ALMIRO Altron+ ?
„Biostimulant mi připadá jako jedna z nejlepších variant, které jsme ve vinohradu vyzkoušeli," říká náš dlouholetý zákazník, vinohradník Jaroslav Křížan, který se stará o rodinné vinařství kousek od Mikulova. V této nádherné krajině zároveň provozuje penzion Vinařský dům Sedlec. Na podporu svých vinic používá Jaroslav Křížan již osm let biostimulant ALMIRO Altron+ a je spokojený.
Jak pomohl náš biostimulant vašim vinicím?
ALMIRO Altron+ pomohl zlepšit zdravotní stav rostlin a zvýšil nám cukernatost. Dříve jsme mívali u Veltlínu 18°NM, nyní se pohybujeme od 22°NM výš. Réva také drží déle listí. Na naší vinici opadává listí jako jedno z posledních. Díky tomu má dřevo možnost lépe vyzrát.
Altron+ pomohl rostlinám také potlačit žloutenku a vyrovnat se s popálením herbicidem, který stříkali kousek od nás na slunečnice.
Jsem spokojený, protože vidím, že to funguje. Od té doby, co aplikujeme Altron+, nemáme žádné problémy s cukernatostí a rostliny jsou v dobrém zdravotním stavu.
Aplikace biostimulatu ALMIRO Altro+ je navíc příjemná vzhledem k finančním nákladům. Protože ho můžeme míchat s ostatními přípravky, stačí ho přimíchat do standardního postřiku a nepotřebujete žádné náklady navíc, kromě pořízení samotného biostimulantu.
Jediný problém je v míchání s fosetylem hliníku. Roztok se musí nejdříve naředit, a teprve potom přidat Altron+, jinak postřik v nádrži „vločkuje“. Ale míchání ostatních přípravků s Altronem+ je bez problému, jen se musí přilívat postupně a za stálého míchání.
Jak vám Altron+ pomohl se žloutenkou?
Mám jednu vinici pod kolonádou Reistna ve Valticích. Dříve jsme tam pěstovali Veltlín. Ve velké míře nás tam trápily žloutenky a další choroby. Když jsem začal používat Altron+, žloutenka se evidentně potlačila. Samozřejmě po dvou až třech týdnech, když se Altron+ přestal aplikovat, v době zaměkávání, se žloutenka znovu projevila. Ale rostliny už měly vytvořené zásoby a zdravotní stav už to neohrozilo. Takže nám Altron+ zafungoval velice dobře. Samozřejmě záleží, jestli je deštivo, na poměru vody, teplotě a jak rostlina celkově prospívá.
Jak biostimulant ALMIRO Altron+ aplikujete?
Používám minimálně 1 litr, dříve jsem používal ještě víc, když jsem potřeboval rostliny povzbudit. Dělal jsem šest postřiků. Při prvním postřiku, který jsme provádíme s mědí a sírou, 14 dní před květem, dám 0,1 l na hektar, následně 0,3 l před květem, po odkvětu a těsně před zaměkáváním.
Pomohl Vám někdy Altron+ překonat nějaké kritické období?
Použil jsem Altron+, když mi kolegové z Rakouska popálili vinici herbicidem, který stříkali na slunečnice. Po aplikaci se rostliny oživily a mohly dál fungovat, i když byly postižené nekrózou.
Vloni nás zase překvapily deště a v některých vinicích se rozvinula octovka. Ale tady jsme to zvládli bez problémů i bez postřiku na plíseň šedou.
Myslíte, že je dobré používat biostimulanty?
Určitě. Připadá mi to jako jedna z nejlepších věcí, které jsme zkoušeli, co se listových hnojiv týče. Zatím se jeví, že funguje dobře. Má pozitivní vliv na zdravotní stav a cukernatost také stoupá. Jen pozor na míchací kombinace.
Navíc pořízení biostimulantu Altron+ nepředstavuje tak velkou investici, v porovnání k přínosu, jaký má. Když ho aplikujete přímo s postřikem, náklady se zvýší pouze za pořízení přípravku. Když člověk dobře zvažuje postup, pak to funguje. Zkušenosti s tím mám jenom dobré.
Kdy jste začal používat Altron+ a jak se to stalo?
To bylo ještě s panem Herkem, říkal mi, že začal používat Altron. Měli jsme tenkrát schůzku s panem Muškou starším ohledně diagnostiky a biostimulanty se tam zmiňovaly. Od té doby jsem je začal používat. První rok jsem zkoušel Altron aplikovat na dvou vinicích a pak jsem ho začal používat kompletně. Z mého hlediska se to osvědčilo. Od té doby, co ho používám, pod 21 cukru nejdeme. A byly i špatné roky, třeba rok 2020 a všechno jsme zvládli v pohodě včetně cukernatosti.
Jak se žije vinařům v dnešní složité době?
Nějak se s ní popereme. Jen nám pořád někdo hází klacky pod nohy. Třeba boj s uhlíkem. Uhlík je pro nás základní stavební prvek. Bez CO2 v rostlině nemůže vzniknout cukr. Teď nám nařizují, že proti uhlíku musíme bojovat, a to mně, jako zemědělci, hlava nebere.
Z čeho máte radost?
Když se ráno probudím a jsem naživu. Že vše funguje, že žijeme, že nemáme všechny faktury po splatnosti...Musím to brát s humorem, to jinak nejde. Vinař má radost, když vinice rostou, když se mu urodí, a když vše funguje. To je radost k nezaplacení. Věřím, že u nás to devadesát procent lidí dělá srdcem.
A vínečko si rád popijete?
Určitě. Nejběžnější otázka u nás v penzionu je: „Co pijete vy?“ A já říkám: „To, co vy nepijete.“ Protože 99 % lidí pije „suchá“ vína, která mají devět a více zbytkového cukru, což si odporuje. Já mám rád taková ta tvrdá, suchá vína, jako pil můj děda, když jsem byl malý kluk. Čím je člověk starší, tím k těmto vínům více inklinuje. Ale když bude suchá Pálava, proč ne. Tam samozřejmě nečekám tolik kyselinky. Mám rád vína, která mají svěží, šťavnatou kyselinku, a v tom je králem Ryzlink rýnský.
Pro nás je dobré víno prodané a zaplacené. Pro vás je dobré víno to, které vám chutná. Jinak máme ty další kategorie: Dá sa, Nedá sa, Pro Pražáky dobré, Nedá sa pít ani řiťů, Dá sa vypálit a speciální kategorie Trichlapové – dva ho drží a do třetího se lije.
S vinohradníkem Jaroslavem Křížanem si povídala Hana Vargová, ALMIRO®
21/10/2024