Jak si udržet zdravé a silné porosty

Náskok díky 20 letým zkušenostem

V poslední době se na trhu objevuje čím dál tím více rostlinných biostimulantů. Jedná se zejména o produkty obsahující aminokyseliny, výluhy z mořských řas nebo huminové kyseliny. Společnost ALMIRO se aktivací a podporou růstů zabývá více jak 20 let a rostlinný biostimulant nové generace ALMIRO®Altron+ hraje významnou roli při pěstování rostlin. Díky kombinaci podpůrných látek s různým mechanismem účinku, obsahu makro a mikroprvků, jednoduchých cukrů a zejména vyšší stabilitě látek v přípravku a aplikovaném roztoku nabízí rychlou aktivaci růstu a vývoje rostlin. Aplikace ALMIRO®Altronu+ pozitivně ovlivní vyrovnaný vývoj porostu, výnosový potenciál a kvalita produkce.

 

Navíc správná volba fungicidu ve spojení s ALMIRO®Altronem+  zajistí maximální ochranu. Společným zásahem se pozitivně ovlivní účinek aplikovaného fungicidu a udrží se lepší zdravotní stav rostlin. Prováděné pokusy prokázaly podporu průniku účinných látek nejen u systémových fungicidů, ale také při společné aplikaci insekticidů. Velkou předností je jeho použití ve vše plodinách a všech růstových fázích rostlin.

 

Jak ALMIRO®Altronu+ použít v jednotlivých plodinách


Pro aplikaci v řepce olejce je vhodné použití ve spojení s fungicidem proti hlízence anebo insekticidem proti šešulovým škůdcům.


obilninách lze ALMIRO®Altron+  kombinovat s fungicidy na praporcový list nebo jeho použití spojit s ochranou klasu proti fuzariózám. ALMIRO®Altron+ pozitivně ovlivní účinek aplikovaných pesticidů, HTS a kvalitu výnosu.


Své opodstatnění dále nachází při pěstování máku ve fázi od 4. až 6. listu. Dochází k rychlému odbourání stresu po použitých herbicidech včetně posílení nadzemních a podzemních částí rostlin. Pozdější aplikace je vhodná před květem, ve fázi poupat. Ideálně ve spojení s aplikací fungicidu.


Velice dobré zkušenosti mají i pěstitelé cukrové řepy – podpora snížení toxicity použitých herbicidů a posílení zakořenění. Pozdější aplikace s fungicidem proti skvrnatičce pozitivně ovlivní účinek aplikovaného fungicidu, výnos a cukernatost.


Při pěstování kukuřice se velmi dobrých výsledků dosahuje ve fázi 5. až 8. listu. Použití ALMIRO®Altronu+  přispívá k lepšímu zakořenění, příjmu živin a tvorbě pylových tetrád.


ALMIRO®Altron+ si našel své místo jak při pěstování vinné révy, brambor, luskovin, chmelu, tak při použití v sadech. Pro foliární aplikace ho doporučujeme používat v dávce 0,3 l/ha.

 

Další produkty ALMIRO energy for vegetation, s.r.o.

Z naší produktové nabídky je důležité připomenout koncentrát organicky vázaného zinku ALMIRO®ZINETIC a sirno-dusíkatý biostimulant ALMIRO®SN Prosulfan.


ALMIRO®ZINETIC obsahuje vysoce účinnou acetáto-uroniovou formu zinku. Zejména pěstitelé máku a kukuřice používají ALMIRO®ZINETIC pro jeho rychlé a efektivní dodání tohoto prvku. Doporučená dávka je 0,8 l/ha u máku a 1 l/ha u kukuřice.


Naopak ALMIRO®SN Prosulfan se používá pro rychlé dodání síry rostlinám v obdobích zvýšených nároků na tuto živinu. Tento rostlinný biostimulant je zdrojem rychle působící thiosíranové a pozvolna působící elementární síry. Velký význam má použití ALMIRO®SN Prosulfanuobilninách. Síra pozitivně ovlivňuje využití dusíku rostlinami, kvalitu zrna a výši výnosu. ALMIRO®SN Prosulfan aplikujeme v dávce 5 l/ha anebo v případě dvou aplikací 3 l/ha. Při použití v jarních ječmenech aplikujeme maximálně do konce odnožování.

 

Ochrana řepky ozimé nejen proti hlízence

Unikátní formulaci a kombinaci tří účinných látek difenoconazole, azoxystrobin a tebuconazole nabízí vícesložkový fungicidní přípravek ALMIRO®Fungicides. Tento moderní třísložkový fungicid účinkuje proti hlízence obecné, ale i při ochraně řepky proti plísni šedé. Přípravek se aplikuje preventivně anebo ihned po výskytu prvních příznaků chorob v dávce 0,9–1 l/ha.

 

Spolehlivé řešení k ochraně řepky proti houbovým chorobám nabízí širokospektrální fungicid COMMODOR obsahující účinnou látku azoxystrobin. Vyniká dlouhodobým působením a může zabránit vzniku nové infekce. Přípravek se silným green efektem působí převážně preventivně, proto termín aplikace připadá hned na první polovinu kvetení řepky. Doporučená dávka je 1,0 l/ha.

 

COMMODOR je zejména výhodným partnerem pro řadu dalších fungicidů. Jedinečnou kombinaci nabízí spojení COMMODORU se širokospektrálním systémovým fungicidem ALMIRO®Tebuconazole obsahujícím 500 g/l účinné látky tebuconazole. Společný zásah kromě vysoké účinnosti na hlízenku chrání i velmi dobře proti černi řepkové, fomové hnilobě, plísni šedé, ale i plísni zelné. V řepce olejce je ideální doba aplikace v období plného květu v doporučené dávce 0,5 l/ha COMMODOR + 0,4 l/ha ALMIRO®Tebuconazole.

 

Zajímavou kombinaci nabízí společná aplikace COMMODORU s přípravkem Patel 300 EC obsahujícím účinnou látku prothioconazole, který je považován za jeden z nejúčinnějších azolů. Doporučené dávkování je 0,5 l/ha COMMODOR + 0,4 l/ha Patel 300 EC. V pozdějších fázích kvetení řepky lze jako druhé posilující ošetření provést tank-mix obou azolů. Tyto látky jsou rychle přijímány a rozváděny do celé rostliny. Doporučené dávkování je 0,3 l/ha ALMIRO®Tebuconazole + 0,4 l/ha Patel 300 EC.

  

Spolehlivě proti chorobám obilnin

ALMIRO®Fungicides nalezne uplatnění při ochraně proti celému spektru hospodářsky významných chorob obilnin. Zejména proti braničnatkám, rzím, padlí a hnědě skvrnitosti ječmene. Přípravek se aplikuje preventivně anebo ihned po výskytu prvních příznaků chorob v dávce 0,9–1 l/ha.

 

Kvalitní ochranu praporcového listu zajistí již zmiňovaný fungicid COMMODOR. Přípravek je možné aplikovat sólo v dávce 0,8 l/ha nebo v podmínkách silného infekčního tlaku v kombinaci s fungicidy ALMIRO®Tebuconazole, Patel 300 EC. Přípravky se výborně doplňují a spojením strobilurinu s jedním z triazolů lze dosáhnout velmi dobré ochrany porostů obilnin. Doporučené dávkování v tank-mixu je 0,5 l/ha COMMODOR + 0,4 l/ha ALMIRO®Tebuconazole. Při společné aplikaci s přípravkem obsahujícím účinnou látkou prothioconazole je dávkování v rozmezí 0,4–0,6 l/ha COMMODOR + 0,4–0,6 l/ha Patel 300 EC.

 

Ochrana klasu

Napadení klasů obilnin fuzárii může způsobovat snížení výnosu a kvality produkce. Závažným problémem je navíc kontaminace zrna mykotoxiny. Fungicidní ochrana se stává základním opatřením k potlačení tlaku této infekce. Přípravky na bázi azolů vykazují vysokou účinnost na klasová fuzária. Ošetření fungicidem ALMIRO®Tebuconazole provádíme v doporučené dávce 0,5 l/ha. Pro ochranu klasu je možné použít i přípravek Patel 300 EC. Cílené klasové aplikace provádíme v doporučené dávce 0,65 l/ha. Spolehlivou ochranu nabízí kombinace obou triazolů. Účinné látky těchto fungicidů se vzájemně dobře doplňují a zvyšují jistotu účinnosti fungicidního zásahu. Doporučené dávkování při společné aplikaci je v rozmezí 0,2–0,3 l/ha ALMIRO®Tebuconazole + 0,3–0,5 l/ha Patel 300 EC.

01/05/2024

obr