Jarní ošetření se společností ALMIRO

Měsíce duben a květen jsou z pohledu ochrany a výživy rostlin důležité měsíce. Rostliny jsou vyčerpané přezimováním, ale také výkyvy denních a nočních teplot. Je třeba dobře zregenerovat a být připraven provést kvalitní ochranu. K tomu Vám poslouží produkty společnosti ALMIRO, které Vám přináší účinná a efektivní řešení.

 

Úspěšný start

Začátkem roku jsme představili novinku ALMIRO®Altron+. Rostlinný biostimulant nové generace, který klade důraz na poskytování špičkových řešení v oblasti růstu a zdraví rostlin. ALMIRO®Altron+ charakterizuje unikátní spojení mnoha sloučenin. Vyšší stabilita látek v přípravku a aplikovaném roztoku, efektivnější vstřebávání do rostliny a zejména vysoká stabilizace výnosů v dlouhodobém horizontu podtrhuje celkovou výjimečnost tohoto produktu. Jarní aplikace efektivně ovlivní nárůst kořenové hmoty a podpoří tak lepší čerpání živin z půdy a vyšší efektivitu hnojení. Společné aplikace s fungicidy a insekticidy pozitivně ovlivní účinnost používaných pesticidů a celkově podpoří vyrovnaný vývoj porostů. Pro foliární aplikace se doporučuje používat v dávce 0,3 l/ha.

 

Podstatné je zaměřit se i na využití síry při listové výživě obilnin. Aplikace rostlinného biostimulantu ALMIRO®SN Prosulfan, společně s fungicidy do pšenice ozimé, dosáhla nejlepšího výsledku a to díky thiosíranové formulaci. Vedle síry obsahuje také dusík v amonné i rychle působící amidické formě. ALMIRO®SN Prosulfan aplikujeme v dávce 5 l/ha anebo v případě dvou aplikací 3 l/ha.

V případě deficitu zinku nabízí kapalný koncentrát ALMIRO®ZINETIC jeho rychlé řešení. Je zdrojem ojedinělé vysoce účinné acetáto-uroniové formy zinku. ALMIRO®ZINETIC dále podporuje lepší zakořenění, růst a vývoj rostlin. Aplikujeme v dávce 0,8 l-1,0 l/ha.

 

Herbicidní ochrana jarních a ozimých obilnin

Přípravek LECTOR Max obsahuje dvě osvědčené účinné látky florasulam a tribenuron-methyl. Představuje ideální řešení při ochraně obilnin proti dvouděložným plevelům, jako jsou svízel přítula, heřmánky, hluchavky, chrpa, máky, merlíky, pomněnka, violky, pcháč, výdrol řepky a všechny brukvovité plevele. Vysokou selektivitu k ošetřovaným obilninám velmi dobře doplňuje možnost použití přípravku v OP II. stupně podzemních a povrchových vod. Dávku 25 g/ha aplikujeme co nejdříve na jaře od plně rozvinutých děložních lístků do fáze 6. pravých listů (max. do 8. pravých listů).

 

Stop výdrolu a pýru

V boji s výdrolem obilnin a pýrem můžete využít přípravku ALMIRO®Quizalofop. Jedná se o selektivní postemergentní herbicid proti jednoletým a vytrvalým jednoděložným plevelům. Obsahuje účinnou látku quizalofop-P-ethyl a je registrovaný pro použití v řepce olejce a cukrovce.

 

Účinně proti chorobám

Jarní ochranu řepky ozimé proti fomové hnilobě, alternáriové skvrnitosti brukvovitých a cylindrosporióze Vám poskytne ALMIRO®Tebuconazole. Jedná se o systémový fungicidní přípravek s účinnou látkou tebuconazole. Vyznačuje se preventivní a kurativní účinností a je registrován i do ozimých obilnin a ječmene jarního. Doporučené dávkování je 0,5 l/ha.

Spolehlivé řešení proti celému spektru hospodářsky důležitých chorob Vám přináší ALMIRO®Fungicides. Vícesložkový fungicidní přípravek nabízí unikátní formulaci a kombinaci tří účinných látek difenoconazole, azoxystrobin a tebuconazole. Uplatnění nalezne zejména proti braničnatkám, rzím, padlí, hnědě skvrnitosti ječmene, ale i při ochraně řepky ozimé proti plísni šedé. Přípravek se aplikuje preventivně anebo ihned po výskytu prvních příznaků chorob v dávce 0,9–1 l/ha.

Použití proti chorobám obilnin prakticky v celém aplikačním období představuje přípravek Patel 300 EC. Od chorob pat stébel, až přes listové a klasové choroby. Širokospektrální fungicid s registrací v obilninách a řepce olejce obsahuje účinnou látku prothioconazole, která je považována za jeden z nejúčinnějších azolů. Samostatně se aplikuje postřikem v množství 0,65 l/ha. Patel 300 EC lze použít jak samostatně, tak je i výborným partnerem pro řadu dalších fungicidů.

Jedním z nich je přípravek COMMODOR. Jedná se o širokospektrální fungicid obsahující účinnou látku azoxystrobin. Vyniká dlouhodobým působením a může zabránit vzniku nové infekce. Přípravek se silným green efektem působí převážně preventivně proti širokému spektru houbových chorob obilnin i řepky ozimé. COMMODOR se aplikuje v doporučené dávce 0,8-1,0 l/ha.

05/04/2024

obr