Přípravky společnosti ALMIRO při pěstování cukrové řepy

Cukrová řepa, plodina, se kterou chtělo v minulém roce mnoho pěstitelů skončit, je nyní na vzestupu výměry. Ze současného pohledu je dokonce jednou z nejlukrativnějších plodin pěstovaných v roce 2023. Cesta ke splnění tohoto předpokladu vede přes maximální využití vegetační doby v daném roce pomocí zdravého a mohutného kořenového systému a funkčního listového aparátu. Společnost ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. vyrábí řadu produktů, které Vám pomohou při vedení porostů cukrovky k dosažení vytyčených cílů.


Asi nejširší uplatnění v cukrovce nachází přípravek ALTRON Silver NEW. Pěstitelé si již zvykli na jeho využití při společné aplikaci s fungicidy v letních měsících. Tento jedinečný produkt toho však umí v cukrovce daleko více. Už samo složení je unikát, který nemá ve světě obdoby. Obsahuje látky pracující na dvou principech aktivace rostlin, makro a mikroprvky v citrátových a chelátových vazbách, esenciální kyseliny a cukry. To vše je stabilizováno v roztoku nanočástic stříbra. A právě kombinace dvou aktivačních látek je geniálním řešením z důvodu fytotoxicity. Díky tomu nemusí být v takové koncentraci a mohou se používat po celé růstové období se stejným efektem. Stačí Vám jeden produkt na všechny růstové fáze. 


Na začátku vegetace cukrové řepy je ALTRON Silver NEW využíván k posílení kořenového systému rostliny. Jedině mohutný kořenový systém umožní lepší čerpání živin z půdy, dostatek vláhy pro rostlinu v době přísušků a nepřetržitý růst po celou vegetaci. V minulosti byla provedena řada nádobových pokusů, kdy jsme měřili nárůst kořenové hmoty. Nárůst kořenového systému po aplikaci přípravku ALTRON Silver NEW na počátku vegetace se pohyboval mezi 10-25 %. Dále se používá k urychlení zapojení řádků a rychlé regeneraci rostlin po stresu z nízkých teplot, herbicidního poškození nebo přísušků.


V letních měsících najde ALTRON Silver NEW uplatnění při ochraně listového aparátu. Při společné aplikaci se systémovými fungicidy dochází k posílení účinnosti přípravků v důsledku vyššího průniku účinných látek do rostlin. Listy jsou déle chráněny a může se prodloužit interval jednotlivých ošetření. Působením všech látek obsažených v přípravku dochází ke zvýšené odolnosti rostlin proti listovým patogenům a bakteriózám. Velice dobré jméno si ALTRON Silver NEW získal při ošetření porostů cukrové řepy poškozených kroupami. Při malých škodách dojde k okamžitému zaléčení poškozených listů a v porostu se nešíří patogenní houby. Při větším poškození listového aparátu ALTRON Silver NEW iniciuje rychlý nárůst nového a zamezí rozvoji hnilobných procesů.


Přípravek je rostlinou přijímán listy a doporučujeme jej v dávce 0,3 l/ha. Lze ho aplikovat společně s listovými hnojivy, insekticidy a fungicidy. Aplikace je možná ve všech stadiích vývoje cukrové řepy a je nedílnou součástí fungicidního štítu. Počet aplikací za sezónu není omezen. Výsledkem je zdravý, mohutný chrást do sklizně, a tím i vyšší cukernatost. Zdravá a cukernatá řepa se dobře dlouhodobě skladuje a méně retrovegetuje.


Proti zpomalení růstu v důsledku nedostatečného příjmu důležitých mikroprvků Vám můžeme doporučit listové hnojivo ALL Mikro za velice zajímavou cenu. Kapalný koncentrát je určen na preventivní zabezpečení plnohodnotné výživy stopovými živinami formou aplikace na list. ALL Mikro byl vyvinut tak, aby rostlinám poskytoval potřebné stopové biogenní prvky v jejich dobře využitelných formách. Zinek, mangan a měď jsou vázané ve formě chelátů (EDTA). Bor je přítomen jako aminový komplex a molybden ve formě molybdenanu. Přípravek rovněž obsahuje dusík (7 %) a síru (14 %), přičemž více než 50 % síry je ve formě organicky vázané. Tím je dosaženo bezkonkurenčního využití všech živin v přípravku rostlinou. Rostliny s dostatkem stopových biogenních prvků mají více chlorofylu a vykazují vyšší fotosyntézu. ALL Mikro je možno aplikovat sólo nebo s pesticidy v dávce 0,1-0,2 l /ha i několikrát za sezónu.


Zapomenout nesmíme ani na dostatek síry. Síra ovlivňuje využití dusíku a fosforu rostlinou a má důležitý vliv na cukernatost. Porosty s jejím dostatkem vykazují sytě zelený chrást s dostatkem chlorofylu a vyšší fotosyntézou. Síra hraje významnou roli v odolnosti cukrovky proti padlí a sviluškám. Naše společnost Vám může nabídnout sirno-dusíkatý biostimulant ALMIRO®SN Prosulfan obsahující síru v rychle působící thiosíranové formulaci a pozvolně působící elementární síře. Doporučujeme aplikaci od 4-6 listů v dávce 5 l/ha nebo vícenásobnou aplikaci v dávce 3 l/ha.


V sušších letech, kdy dochází k poruchám příjmu a v porostech je již patrný deficit zinku, doporučujeme použít kapalný koncentrát organicky vázaného zinku ALMIRO®Zinetic. Zinek je na rostliny aplikován v acetáto-uroniové formě, jedné z nejlépe a nejrychleji působících forem na našem trhu. V porostu dojde k rychlé nápravě viditelných deficitů a rostliny okamžitě regenerují. ALMIRO®Zinetic je možno aplikovat samostatně nebo s pesticidy v dávce 0,8-1,0 l/ha.


V případě, že musíte do postřikovačů používat tvrdou vodu, máme pro Vás řešení v použití přípravku ALMIRO®H2O Clean. Umí vyeliminovat dvoumocné a třímocné kationty vápníku, hořčíku a železa z vody, a tím změnit i pH postřikové jíchy. Zvýší se tím účinnost a efektivita Vašich aplikací.


Za zmínku stojí i nabídka pesticidů. Pro pěstitele cukrovky je v naší nabídce herbicid proti jednoletým a vytrvalým jednoděložným plevelům ALMIRO®Quizalofop. Graminicid se aplikuje v dávce 1-2,5 l/ha podle druhového složení plevelů v porostu.

08/05/2023

obr