Umění chytře se rozhodnout a nepolevit až do konce

Napadení klasů obilnin fuzárii působí výnosové ztráty a má významný vliv na snížení kvality produkce. Fuzariózy klasu jsou nejvýznamnější klasové choroby a kontaminace zrna mykotoxiny se pak stává závažným problémem. Důležité je zvolit vhodnou fungicidní ochranu klasu a udržet zdravé zrno až do sklizně.

 

Ochrana klasu obilnin

Fungicidní řešení od společnosti ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. nabízí kvalitní a spolehlivou ochranu obilnin proti klasovým chorobám. Přípravky ALMIRO®Tebuconazole a Patel 300 EC naleznou svá uplatnění proti braničnatkám, rzím a vysokou účinnost vykazují zejména na klasová fuzária. Širokospektrální systémový fungicid ALMIRO®Tebuconazole obsahuje účinnou látku tebuconazole 500 g/l, která je v rostlinách rychle systémově rozváděna. Ošetření fungicidem provádíme v doporučené dávce 0,5 l/ha. Pro ochranu klasu je možné použít i fungicidní přípravek Patel 300 EC obsahující účinnou látku prothioconazole 300 g/l. Cílené klasové aplikace provádíme v doporučené dávce 0,65 l/ha. Spolehlivou ochranu nabízí kombinace obou triazolů. Účinné látky těchto fungicidů se vzájemně dobře doplňují a zvyšují jistotu účinnosti fungicidního zásahu. Doporučené dávkování při společné aplikaci je v rozmezí 0,2–0,3 l/ha ALMIRO®Tebuconazole + 0,3-0,5 l/ha Patel 300 EC.

 

Průnik účinné látky fungicidu do rostliny můžeme navíc podpořit společnou aplikací fungicidu s ALTRONEM Silver New. Docílíme tím lepší ochrany klasu a navíc pozitivně ovlivníme HTS a kvalitu výnosu. ALTRON Silver New doporučujeme aplikovat v dávce 0,3 l/ha.

 

Podpora ochrany a vývoje rostlin

Možnosti podpory účinnosti aplikovaných fungicidů a pozitivní ovlivnění výnosu se netýkají jen obilnin a řepky ozimé. Použití ALTRONU Silver New by neměli opomenout zejména pěstitelé cukrové řepy, máku a kukuřice. ALTRON Silver New a jeho aplikace v porostech cukrové řepy je vhodné kombinovat s fungicidy proti skvrnatičce, kdy dochází k pozitivnímu ovlivnění účinku použitého fungicidu, výnosu a cukernatosti. Podpořen je nárůst listové plochy a mohutnější kořenový systém. Půdní živiny jsou pro rostliny snáze dostupnější a rostliny také lépe odolávají letním přísuškům. Při silném infekčním tlaku v porostech cukrové řepy lze doporučenou dávku zvýšit na 0,6 l/ha.

 

Pěstitelé máku aplikují ALTRON Silver New ve fázi prodlužovacího růstu pro podporu tvorby pylových tetrád, lepšího opylení a příjmu živin anebo ve fázi háčkování pro pozitivní ovlivnění počtu semen v makovici a HTS. Při společné aplikaci s fungicidy dochází k podpoře průniku a rozvádění účinné látky fungicidu.

 

V porostech kukuřice používáme ALTRON Silver New pro podporu tvorby pylových tetrád, lepšího opylení a příjmu živin ve fázi 5. až 8. listu. Druhou z možností použití je spojení s aplikací insekticidu proti zavíječi. Výhodou ALTRONU Silver New jsou také jeho silné antistresové účinky (sucho, chlad, herbicidní stres).

 

Při pěstování máku a kukuřice hraje velmi důležitou roli zinek. Tento prvek přispívá ke správnému fungování metabolických procesů v rostlinných buňkách. Dodáním zinku rostlinám dochází ke zlepšení asimilace, vitality rostlin, pozitivnímu ovlivnění výnosu a jeho kvality. Zinek celkově podporuje lepší zakořenění, růst a vývoj rostlin. Společnost ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. nabízí okamžité řešení deficitu zinku pomocí kapalného koncentrátu organicky vázaného zinku ALMIRO®ZINETIC, které je zdrojem vysoce účinné acetáto-uroniové formy zinku. V porostech máku aplikujeme ALMIRO®ZINETIC ve fázi prodlužovacího růstu v doporučené dávce 0,8 l/ha a v porostech kukuřice ve fázi 5. až 8. listu v doporučené dávce 1 l/ha.

 

Vedle zinku je třeba neopomenout i síru, která ovlivňuje využití dusíku a fosforu rostlinou. Šetrný a efektivní vnos síry nabízí sirno-dusíkatý rostlinný biostimulant ALMIRO®SN Prosulfan. Je zdrojem rychle působící thiosíranové a pozvolna působící elementární síry. Vedle síry ALMIRO®SN Prosulfan obsahuje také dusík v amonné i rychle působící amidické formě. Aplikujeme jej v dávce 5 l/ha anebo v případě více aplikací 3 l/ha.

 

Závěrem je dobré připomenout kapalný dusíkato-draselný rostlinný biostimulant ALMIRO®H2O Clean upravující tvrdost a pH vody. Případná neutrální až slabě bazická chemická reakce vody je upravena na požadovanou slabě kyselou reakci (cca pH 6). ALMIRO®H2O Clean pozitivně ovlivňuje účinnost používaných pesticidů. Doporučené dávkování je v závislosti na stupni tvrdosti používané vody.

05/06/2023

obr